Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

εκλογές '07 (5)

____________________________________________________________________
Θα συνεχίσουμε εκλογολογούντες. (Εκλογογούντες; Ναι, εκλογολογούντες! Γιατί ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ σε δυο βδομάδες και ΜΠΟΡΟΥΜΕ ψηφίζοντας να κάνουμε πολλά. Όποιος νομίζει ότι είναι "σικ" και "προοδευτικό" να απέχει, δεν είναι γραφικός: είναι EΠΙΚΥΝΔΥΝΟΣ)
____________________________________________________________________
Ένας φίλος, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανάρτηση, έκανε μια τεχνική παρατήρηση:
Ότι αυτό που έγραφα, πως ψηφίζοντας οτιδήποτε μειώνουμε τα ποσοστά των μεγάλων κλπ, είναι εν πολλοίς λάθος.
Εννοεί ότι, μόνο αν ψηφιστούν κόμματα που θα μπουν στη Βουλή, αυξάνονται οι πιθανότητες μη-αυτοδυναμίας -και αντίθετα, όσο μεγαλύτερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που δεν θα μπουν στη Βουλή, τόσο χαμηλότερα πάει το ποσοστό αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα.
Το έψαξα λίγο, "εφαρμόζοντας" τον εκλογικό νόμο σε υποθετικά συνάρια αποτελεσμάτων. Είναι σωστό.
Από την άλλη βέβαια, πώς ξέρεις ότι π.χ. ο Καρατζαφέρης ή το ΚΚΕ θα μπουν στη Βουλή κι ότι (πάλι π.χ.) ο Παπαθεμελής ή το ΚΚΕ(μ-λ) ας πούμε δεν θα μπουν;
Εντάξει, το υποθέτεις βάσιμα θα μου πεις.
Τέλος πάντων, με δεδομένο ότι η "τεχνική ένσταση" που είπαμε είναι σωστή, επανέρχομαι για να επαναλάβω ουσιαστικά τη άποψη μου.
Που είναι: ψηφίζουμε ένα από τα κόμματα που πιστεύουμε ότι θα είναι στη Βουλή και θα "σπάσουν"ίσως την αυτοδυναμία (δηλαδή ΚΚΕ ή ΣΥΡΙΖΑ κατ' αρχήν - για το ΛΆΟΣ τι να πω, είναι προφανές ότι θα προτιμούσα ΚΑΜΠΟΤΖΗ παρά αυτούς) -ή, εν πάσει περιπτώσει, αν πολιτικά δεν γουστάρουμε να το κάνουμε, ψηφίζουμε κάτι άλλο, αλλά ΔΕΝ ΑΠΕΧΟΥΜΕ.
Τα "Όλοι το ίδιο είναι, με αηδιάζουνε, δεν αξίζει ν' ασχολείσαι" -είναι η προπαγάνδα του συστήματος ενάντια σ' αυτούς που δεν τους έχει αποβλακώσει, ακόμα.

Τι μπορούν ν' αλλάξουν οι εκλογές είπες;
Να σου πω: μπορούν, κάτι τύπους που στις 15 του μήνα θα κοιμηθούν παράγοντες, που έχουν άκρες, που με καμμιά κυβέρνηση δεν χάνονται, μπορούν να τους κάνουν να ξυπνήσουν στις 17 το πρωί άνεργοι.
Δύσκολο, ναι.
Αλλά για όλους, όλα είναι δύσκολα -εκτός απ' τους τύπους αυτούς.
Τίποτα δεν θα είναι πιο εύκολο αύριο.
Αξίζει όμως να δοκιμάσεις να τους κάνεις κι αυτούς να καταλάβουν τι θα πει "δύσκολα".

Δεν υπάρχουν σχόλια: